Følg Sociale-Rettigheder på Facebook og hold dig opdateret
Seneste indlæg på forum

Dækning af merudgifter til børn

Læs om sager fra den virkelige verden og bliv klogere på din egen situation.

Dækning af merudgifter til børn

Indlægaf Louise Schelde » ons jul 13, 2011 2:09 pm

Såfremt du har merudgifter til dit barn på grund af betydelig varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller kronisk lidelse, kan du søge hjælp til disse merudgifter i henhold til servicelovens § 41.

Servicelovens § 41 stk. 1 forlyder:
§ 41. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse i hjemmet af et barn under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Det er en forudsætning, at merudgifterne er en konsekvens af den nedsatte funktionsevne.

Eksempel på en konkret sag omkring nødvendige merudgifter til børn under 18 år, har Ankestyrelsen taget stilling til i SM nummer 77-11. Uddrag af sagen kan læses nedenfor.

Resumé:
Ved beregning af nødvendige merudgifter ved forsørgelsen af en svært autistisk, mentalt retarderet dreng skulle kommunen medtage udgifter til genanskaffelse og reparation af indbo ødelagt af barnet. Udgifterne til indbo skulle medtages i det omfang, de oversteg de udgifter en familie almindeligvis har hertil, hvis udgifterne ikke kunne undgås ved pædagogiske tiltag og indretning af drengens omgivelser.

Kommunen skulle derimod ikke medtage udgifter til den handicappede drengs lange bade, slitage på og vask af tøj samt spild af madvarer.

Der var ikke dokumentation for, at disse udgifter samt hans spild af madvarer og andre dagligvarer var nødvendige og ikke kunne undgås. Der blev lagt vægt på, at udgifterne kunne undgås og reduceres ved at aflede drengen fra hans uhensigtsmæssige ritualer.

Udgiften til et handicapforeningskontingent kunne ikke betragtes som en nødvendig merudgift, da udgiften ikke var nødvendig for at få dagligdagen til at fungere.

Afgørelse:
Ankestyrelsen har i møde truffet afgørelse i sagen om afklaring af om der er hjemmel til dækning af merudgifter ved forsørgelsen i relation til foreningskontingent, ødelæggelser af indbo, slitage på tøj med mere og vandforbrug i forbindelse med lange bade.

Resultatet er

• Ved beregning af merudgifter skal kommunen medtage udgifter til sønnens ødelæggelse af indbo i det omfang, udgifterne overstiger de udgifter en familie almindeligvis vil have hertil og udgifterne ikke kan undgås gennem indretning af de pædagogiske og miljømæssige forhold

• Ved beregning af merudgifter skal kommunen ikke medtage udgifter til sønnens lange bade, slitage på og vask af tøj, foreningskontingent samt spild af madvarer.

• Sagen hjemvises derfor til behandling i A Kommune, der skal foretage en fornyet beregning af merudgiftsydelse på baggrund af oplysninger om udgifter i forbindelse med ødelæggelser af indbo. Kommunen skal i den forbindelse foretage en vurdering af hvilke udgifter, der vil kunne undgås gennem indretning af de pædagogiske og miljømæssige forhold. Kommunen skal også sammenholde udgifterne med de udgifter en almindelig børnefamilie har til forsikringsmæssig dækning af et barn.

Vi er således enige i afgørelsen fra Det Sociale Nævn i Statsforvaltningen X for så vidt angår udgifter til lange bade, slitage på og vask af tøj, foreningskontingent samt spild af madvarer.

Vi er ikke enig for så vidt angår ødelæggelser i hjemmet.
Louise Schelde
 
Indlæg: 2087
Tilmeldt: ons jun 15, 2011 5:24 pm

Tilbage til Cases til Efterløn og Folkepension

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 0 gæster