Følg Sociale-Rettigheder på Facebook og hold dig opdateret
Seneste indlæg på forum

Ægtefælles efterløn - social begivenhed

Læs om sager fra den virkelige verden og bliv klogere på din egen situation.

Ægtefælles efterløn - social begivenhed

Indlægaf Louise Schelde » ons apr 04, 2012 1:10 pm

Ankestyrelsen har truffet afgørelse om, hvorvidt ægtefælles overgang til efterløn udgør en social beguvenhed, der berettiger til udbetaling af kontanthjælp. Se uddrag af sagen nedenfor. For yderligere information se Principafgørelse nummer 71-12.

Resumé:
En kvinde, der var blevet forsørget af sin ægtefælle, var ikke berettiget til kontanthjælp på grund af, at hendes ægtefælle gik på efterløn.

Ægtefællens overgang til efterløn opfyldte ikke betingelsen om, at der på ansøgningstidspunktet skal være sket en udefra kommende ændring i forholdene, der betyder, at ansøgeren ikke længere har et tilstrækkeligt forsørgelsesgrundlag. Ægtefællen har selv valgt at ophøre med at arbejde.

En person, der går på efterløn, er ikke afskåret fra at skaffe det fornødne til sin egen og familiens forsørgelse.

Afgørelse:
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har i møde truffet afgørelse i din sag om, hvorvidt din ægtefælles overgang til efterløn er en ændring, der kan give dig ret til kontanthjælp.

Resultatet er:

• Du opfylder ikke betingelserne for at få kontanthjælp

Vi er således kommet til samme resultat som Beskæftigelsesankenævnet i Statsforvaltningen YY.

Der var enighed på mødet.

Begrundelsen for afgørelsen:

Det er en betingelse for at få kontanthjælp, at du har været ude for ændringer i dine forhold, der bevirker, at du ikke har mulighed for at skaffe det nødvendige til sin forsørgelse.

Du opfylder ikke betingelsen, fordi du ikke på ansøgningstidspunktet har været udsat for udefra kommende ændringer.

Vi har lagt vægt på, at det forhold, at din mand er overgået til efterløn, ikke er en udefra kommende ændring, fordi han selv kan vælge, om han vil gå på efterløn. Personer, der går på efterløn, er ikke afskåret fra at skaffe det fornødne til sin egen og familiens forsørgelse, idet de selv har valgt ordningen.

Ægtefæller har i forhold til det offentlige ansvar for at forsørge hinanden. Da dine sygedagpenge ophørte i slutningen af 2008, kunne du ikke få kontanthjælp på grund af din mands indtægt. I har herefter levet af din mands indtægt.

I forbindelse med din ansøgning om kontanthjælp i januar 2011 har I ikke været udsat for ændringer i jeres forhold, der bevirker, at I ikke længere har mulighed for at forsørge hinanden. Din mand er ikke blevet afskåret fra at skaffe det nødvendige til familiens forsørgelse.

Kontanthjælp er det underste sikkerhedsnet og er generelt ikke bestemt for personer, der selv har valgt en indtægtsnedgang.

Bemærkninger til klagen:

Dit forbund har anført, at der er tale om en social begivenhed, idet du forud for din sygdom havde en selvstændig arbejdsindtægt. At ægtefællen overgår til efterløn har i sagen ikke en selvstændig betydning, idet du har bidraget til familiens fælles økonomi gennem et langt arbejdsliv.

Vi bemærker, at vi i Principafgørelserne 74-11 og 75-11 har slået fast, at det er forholdene på ansøgningstidspunktet, der er bestemmende for, om ansøger er berettiget til kontanthjælp. Som nævnt ovenfor i begrundelsen, er der ikke på ansøgningstidspunktet sket ændringer, der afskærer ægteparret fra fortsat at forsørge hinanden.
Louise Schelde
 
Indlæg: 2087
Tilmeldt: ons jun 15, 2011 5:24 pm

Tilbage til Cases til Efterløn og Folkepension

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 0 gæster