Følg Sociale-Rettigheder på Facebook og hold dig opdateret
Seneste indlæg på forum

Førtidspension og uddannelse

Her stiller du spørgsmål til din situation og får et vejledende juridisk svar.

Førtidspension og uddannelse

Indlægaf Hannah » tors feb 07, 2013 3:37 pm

Synes der generelt er meget blandet information omkring, hvad man må og ikke må beskæftige sig med som førtidspensionist, når det ikke lige gælder arbejdsindtægter.

Må man gå igang med en uddannelse ?
Også en S.U. berettiget uddannelse, dvs. en fuldtidsuddannelse ?

Tja, hvis man googler spørgsmålet, så finder man sider, hvor folk diskuterer det, også førtidspensionister, og der er stor uenighed. Folk har fået meget forskelligt at vide.

Jeg tog selv kontakt med kommunen idag og snakkede med to forskellige og spurgte, at når jeg nu er førtidspensionist efter 2003 reglerne og jeg gerne ville uddanne mig, om jeg kunne det uden problemer ?
Ja, ja, det ku jeg sagtens. Det var ikke noget problem. Den ene sagde endda, at jeg ku sagtens læse på universitet eller en anden fuldtidsuddannelse på førtidspension. Hvad jeg foretager mig af boglige aktiviteter blander de sig ikke i. Men noget andet er selvfølgelig, hvis det drejer sig om mesterlære osv., som jo er det, de betegner som arbejde.

Jeg var ret overrasket over denne besked, for jeg spurgte en fra en anden kommune for noget tid siden og hun sagde, nej jeg ku ikke tage en S.U. berettiget uddannelse. Så skulle jeg ha sat min pension til hvilende og få S.U.

Så nu er jeg et stort spørgsmålstegn og ikke ret meget klogere.

Det lyder næsten til, at det er et spørgsmål om fortolkning af begrebet "arbejdsdygtig", altså hvorvidt man har arbejdsevne, og om man betragter studier som et udtryk for arbejdsevne. Hvilket nogle sagsbehandlere åbenbart ikke gør.

Men kan det passe, at det er op til den enkelte sagsbehandler at fortolke og dermed afgøre ?
Hvad er reglerne omkring dette ? Findes der ikke noget utvetydigt, klart svar ?
Hannah
 
Indlæg: 1
Tilmeldt: tors feb 07, 2013 3:23 pm

Re: Førtidspension og uddannelse

Indlægaf OleOlsen1950 » fre feb 08, 2013 8:32 am

Hej, jeg er selv førtidspensionist, og kender problet meget, jeg spørger, og får mange modsat rettede svar, men jeg har erfaret at, sagsbehandlere ofte varetager kommunen's/amtet's interesser, og ikke vores, der er politik i lortet :'( :evil:
OleOlsen1950
 
Indlæg: 1
Tilmeldt: tors jan 31, 2013 2:04 am

Re: Førtidspension og uddannelse

Indlægaf Louise Schelde » ons feb 13, 2013 4:42 pm

Kære Hannah,

Der er meget stor forskel på, hvordan kommunerne tilrettelægger indsatsen overfor førtidspensionister, der gerne vil uddanne sig eller læse i sin fritid.

Der er kommuner, der indgår aftale med personer på førtidspension om, at de kan læse enkeltfag, tage kurser eller sågar deltage i en universitetsuddannelse. Begrundelsen er, at det ikke er givet, at en person på førtidspension vil kunne komme til at bidrage på arbejdsmarkedet på grund af et kursus eller en uddannelse. Selvom der fx er tale om en universitetsuddannelse, som er SU berettiget, kan der være tale om fremmøde måske 8-10 timer ugentligt + læsning, men som den enkelte kan deltage i som hobby, og dermed ikke nødvendigvis får en arbejdsevne af. Hvis det viser sig, at uddannelsen giver muligheder ift arbejde på helt eller delvise vilkår, er det selvfølgelig en vurdering kommunen skal tage ifm, endt uddannelsesforløb.

Nogle kommuner er imod denne metode, og mener derimod, at såfremt der er tale om deltagelse i et uddannelsesforløb, bør mulighederne for Su eller revalidering overvejes frem for førtidspension. Det kan også være en mulighed i nogle tilfælde.

Derfor er der efter min overbevisning ikke en fast løsning. Hver enkelt situation kræver en individuel vurdering af den helbredsmæssige situation, forventning ift. uddannelse, arbejde eller måske interesseniveau og mål med uddannelsen. Jo mere konkret man bliver, jo nemmere er det at træffe afgørelse om mulighederne og dermed også forsørgelsesgrundlaget.

Jeg håber det var svar nok.

De bedste hilsner

Louise Schelde Frederiksen
Louise Schelde
 
Indlæg: 1993
Tilmeldt: ons jun 15, 2011 5:24 pm


Tilbage til Juridisk forum til førtidspension

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 0 gæster