Følg Sociale-Rettigheder på Facebook og hold dig opdateret
Seneste indlæg på forum

Fleksjob-overenskomstmæssig mindsteløn-pension

Læs om sager fra den virkelige verden og bliv klogere på din egen situation.

Fleksjob-overenskomstmæssig mindsteløn-pension

Indlægaf Louise Schelde » ons sep 05, 2012 6:19 pm

Ankestyrelsen har truffet afgørelse om hvordan løn og pension skal beregnes ved ansættelse i fleksjob. For yderligere information se principafgørelse nummer 131-12.
"
Resumé:
Principafgørelsen fastslår


Beregning af løntilskud ved ansættelse i fleksjob
Tilskud til fleksjob beregnes på baggrund af den mindste overenskomstmæssige timeløn på det aktuelle ansættelsesområde, hvis der er overenskomst.

Den mindste begyndelsesløn på området fastsættes på baggrund af en konkret vurdering af, hvad en nyansat får uden anciennitetstillæg. Det er begyndelseslønnen med evt. funktionstillæg, men ikke tillæg for anciennitet.

Det aktuelle ansættelsesområde skal forstås som den aktuelle arbejdsfunktion.

Løntilskud ved ansættelse i fleksjob når der er overenskomst med flere lønsystemer
Lærernes overenskomst opdeler lærerne i to forskellige lønsystemer afhængig af ansættelsestidspunkt. Det er den mindste overenskomstmæssige timeløn på ansættelsesområdet, der er afgørende for beregning af løntilskud ved ansættelse i fleksjob.

Pensionsbidrag indgår i beregningen af løntilskud, hvis arbejdsgiveren er forpligtet til at betale et bidrag af den ansattes løn, og bidraget således relaterer sig direkte til lønnen. Pensionsbidrag indgår ikke, hvis der ikke indbetales til pension.

En nyansat lærer bliver indplaceret i det ene lønsystem og modtager løn som overenskomstansat på løntrin 30 med indbetaling af pension fra arbejdsgiver.

Løntilskuddet til arbejdsgiver skal derfor til en fleksjobansat lærer, som fastholdes i sit job som lærer, og derfor lønindplaceres i det andet lønsystem som tjenestemand, beregnes efter løntrin 30 for overenskomstansatte.

Arbejdsgiver kan ikke få løntilskud for udgift til pension, idet pension ikke indbetales som en del af lønnen til tjenestemænd.

Denne model for fastsættelse af løntilskud vil også kunne gælde for andre end lærere i tilfælde, hvor der aflønnes med forskellige lønsystemer afhængig af, om personen er nyansat eller fortsætter i fleksjob i sit tidligere ordinære job.

Afgørelse:
1. Baggrund for at behandle sagen


Antaget for at afklare, om der i beregningen af løntilskud til fleksjob kan tages udgangspunkt i en højere løn end den mindste overenskomstmæssige løn på området, når arbejdsgiver til gengæld ikke betaler pensionsbidrag, da der er tale om en tjenestemandsansættelse.

2. Reglerne

§ 71, stk. 3, i beskæftigelsesindsatsloven fastslår, at tilskud til fleksjob beregnes på baggrund af den mindste overenskomstmæssige timeløn på det aktuelle ansættelsesområde eller af den løn, som sædvanligvis gælder for tilsvarende arbejde, med tillæg af udgifter til arbejdsgiverbidrag til ATP samt eventuelle udgifter til andre arbejdsgiverbidrag.

3. Andre Principafgørelser

Gældende
Følgende Principafgørelser er brugt ved afgørelsen og gælder stadig:

A-26-03: Den mindste begyndelsesløn på området fastsættes på baggrund af en konkret vurdering af, hvad en nyansat får uden anciennitetstillæg. Det er begyndelseslønnen med evt. funktionstillæg, men ikke tillæg for anciennitet.

N-12-06 og 81-11: Det aktuelle ansættelsesområde skal forstås som den aktuelle arbejdsfunktion. Løntilskuddet til henholdsvis en specialist og teamleder skal fastsættes på grundlag af grundlønnen for stillingsfunktionen.

N-8-08 og 244-10: Pensionsbidrag indgår i beregningen af løntilskud, hvis arbejdsgiveren er forpligtet til at betale et bidrag af den ansattes løn, og bidraget således relaterer sig direkte til lønnen.

147-11: Udgifter til AER (arbejdsgivernes elevrefusion), AES (arbejdsmarkedets erhvervssygdomsforsikring) og arbejdsskadeforsikring indgår ikke ved beregning af tilskuddet til fleksjob.

4. Den konkrete afgørelse

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har i møde truffet afgørelse i sagen om beregning af løntilskud ved ansættelse af NN i fleksjob.

Resultatet er:

• Løntilskuddet ved ansættelse af NN i fleksjob skal beregnes efter den mindste overenskomstmæssige timeløn for lærere. Det er løntrin 30 med tillæg af grundlønstillæg, FMK-tillæg (lokalt forhandlet tillæg) og funktionsbestemt tillæg

• Kommunen kan ikke få løntilskud for udgift til pension, der ikke løbende indbetales som en del af lønnen

Vi er således kommet til samme resultat som Beskæftigelsesankenævnet i Statsforvaltningen YY.

Der var enighed på mødet.

Begrundelsen for afgørelsen:

NN er ansat til at varetage en funktion som lærer.

Vi har lagt vægt på, at NN er tjenestemand. Hun modtager ikke løbende pensionsindbetaling som en del af lønnen fra kommunen.

Tilskud til fleksjob beregnes på baggrund af den mindste overenskomstmæssige timeløn på det aktuelle ansættelsesområde, hvis der er overenskomst.

Den mindste begyndelsesløn på området fastsættes på baggrund af en konkret vurdering af, hvad en nyansat får uden anciennitetstillæg. I Principafgørelse A-26-03 har vi fastslået, at det er begyndelseslønnen med evt. funktionstillæg, men ikke tillæg for anciennitet.

Det aktuelle ansættelsesområde skal forstås som den aktuelle arbejdsfunktion. Vi henviser til Principafgørelserne N-12-06 og 81-11, om at løntilskud til henholdsvis en specialist og teamleder kan fastsættes på grundlag af grundlønnen for stillingsfunktionen.

Det fremgår af foreningens hjemmeside, at der er to lønsystemer for lærere. Det er blandt andet ansættelsestidspunktet, der er afgørende for placeringen i henholdsvis grundlønssystemet eller anciennitetslønsystemet.

Vi har lagt vægt på, at en nyansat lærer modtager løn som overenskomstansat på løntrin 30 med indbetaling af pension fra arbejdsgiver på 17,3 % af lønnen.

Vi har lagt vægt på, at jobcentret den 2. juli 2009 har bevilget løntilskud til ansættelse af NN i fleksjob på X-Skolen. Det fremgår af bevillingen, at løntilskuddet gives for ansættelse på løntrin 30, FMK-tillæg og pensionsbidrag på 17,3 %.

NN er ifølge sin overenskomst lønindplaceret som lærer med personlig ordning efter overenskomstens protokollat 2, hvor lærere, der før den 1. april 2000 var aflønnet efter løntrinene 31, 33, 35, 37 og 39 i det hidtidige lønforløb bestående af løntrinene 24, 25, 27, 29, 31, 33, 35, 37 og 39, opretholder lønforløbet som en personlig ordning. Hendes anciennitet placerer hende på løntrin 42.

Vi har lagt vægt på, at NNs stillingsbetegnelse og arbejdsfunktion fortsat er den samme som ved visitationen til fleksjob.

Vi har lagt vægt på, at kommunen ikke har en løbende udgift til pension. Vi henviser til Principafgørelserne N-8-08 og 244-10, om at pensionsbidrag indgår i beregningen af løntilskud, hvis arbejdsgiveren er forpligtet til at betale et bidrag af den ansattes løn, og at bidraget således relaterer sig direkte til lønnen.

Principafgørelsen 147-11 fastslår, at udgifter til AER (arbejdsgivernes elevrefusion), AES (arbejdsmarkedets erhvervssygdomsforsikring) og arbejdsskadeforsikring ikke indgår ved beregning af tilskuddet til fleksjob."
Louise Schelde
 
Indlæg: 2087
Tilmeldt: ons jun 15, 2011 5:24 pm

Tilbage til Cases til ledighedsydelse

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 0 gæster

cron